Lakásfelújítás árak — felmérés — költségvetés

A teljeskörű lakásfelújítás Budapesten is a tervezéssel kezdődik.

Amíg keresgéljük a kivitelezőnket, az egész lakásfelújítás tervét találjuk ki. Olyanyira, hogy a lakásfelújítás végén a bútorokat hogy fogjuk elrendezni? A pontos tervezés talán a legnagyobb munka. Ahhoz képest a kivitelezés már gyerekjáték.

Igen, a berendezés meghatározza a szükséges gépészeti (víz, villany, riasztó, hangszórók, klíma) kiállások helyét. A berendezést pedig az életmód jelentősen befolyásolja. Tehát a tervezett életmódunkhoz kell igazítsuk a berendezést, amiből aztán következik a kiállások helye.

Nálunk így néz ki a kivitelezési terv:

A felméréskor készítek egy méretes vázlatot, gyerekrajzot 🙂 készítek:

A vázlatból készítem a méretarányos modellt, amin a területi és hossz méréseket lehet pontosan végezni. Ezt 3 dimenziós .pdf formátumban küldöm Önnek.

Fontos tudnivaló erről a formátumról, a 3 dimenziósság. A 2 dimenziós pdf olvasókban csak üres fehérnek látszik. A legegyszerűbben Adobe Readerben tudjuk megnézni, a telefonokat leszámítva. Azokon külön programot kellene telepíteni 3d pdf olvasót, hogy megnézhessük. Így egyszerűbb számítógépen megnézni. De ott is le kell tölteni a mellékletet, azt nyitni meg az Adobe programmal.

Miután a főbb méreteket ellenőrizte, jóváhagyta, ezen a modellen fogom mérni a mennyiségeket. Így a menyiségek vitathatatlanokká válnak. Már a költség vázlat Excellt is ez alapján töltöm ki, s mellékelem a mérőképeket.

Ami sárga, annak a mértéke ballra fent.
Ballra fent…
Falak négyzetmétere:

Az első lakásfelújítási költség vázlat díjmentes.

Ebben csak a munkadíjak szerepelnek, s persze hogy még sok-sok apróság hiányzik belőle, hiszen csak első vázlat. Inkább csak azt mutatja meg, hogy is nézne ki az Ön költségvetése nálunk.

A szokásos munkálatok. Három lapfülön részlezve: Összesítés-Díj-Anyag

A kidolgozott költségvetés már arra hajt, kiszámoljuk, mennyi lesz a vége.

Ez már fizetős feladat, Pontosabban 20 ezer Ft kauciót kérek, ami megvalósuló munka esetén belesimul a költségekbe, tehát visszatérül.

Ebben már szerepelnek a várható anyagköltségek, s az újabb helyszíni pontosítás alapján újabb tételek is megjelennek, közelítve a valóban elvégzendő tételekhez. Miután Ön is ellenőrizte, esetleg módosítjuk, eljutunk az aláíró költségvetésig. Az Excel táblázatunknak van két érdekessége. Választ adhat a két leggyakoribb kérdésre:

  • Miért nem annyi, mint amit terveztünk? Két mennyiségi oszlopot talál. Az első oszlopban maradnak a tervezett menyiségek. A második oszlopot kezdéskor töröljük, s csak a megvalósult, vagy aktuális mennyiségeket számoljuk el. A két oszlop ősszehasonlítása tételes választ ad erre a kérdésre.
  • A másik gyakori kérdés: Mennyi van még hátra? A kék oszlop két oldalán szerepelnek a költség tételek. Amikor egy tétel aktuálissá válik (díj, ami elkészült / anyag, ami a következő héten kell) akkor a tétel átkerül a ball oldalra.
A két oszlop a végére mindíg eltér kissé.
Az aktuális fizetnivaló a kék szalagtól ballra, ami elkészült díj, s ami anyag kell a következő hétre.
A színek Az elszámolási heteket, vagy periódusokat jelölik. Azonos színe van az összesített fizetni valónak, és az azon a héten elkészült feladatoknak, meg a következő hétre szükséges anyagoknak. Ezáltal követhető, miből áll össze a heti aktuális fizetnivaló.
A hét színe…
adja az elszámolt költségek színét.